Fellépők bemutatása

ALEKSANDER REWIŃSKI

Tenor operaénekes, szülővárosában, Varsóban a Frédéric Chopin Zeneművészeti Egyetemen 2016-ban szerzett diplomát, majd 2018-ban a salzburgi Mozarteum Egyetem Ének és Oratórium Mesterszakán kezdte meg tanulmányait.

A régi zene iránti érdeklődése repertoárjában is megmutatkozik, melynek középpontjában a barokk zene, különösen Bach és Händel művei szerepelnek, de megszólaltatja az európai klasszicizmus zeneszerzőinek műveit is (Mozart, Haydn, Salieri). Repertoárjában ugyanakkor megtaláljuk a német romantikus Lied dalokat is (Schubert, Schumann, Brahms, Wolf), valamint Debussy, Ravel, Duparc, Poulenc és Hahn francia sanzonait, a huszadik századból pedig Szymanowski és Britten zenéjét.

Színpadi tapasztalatait eddig elsősorban Ausztriában szerezte. Már 2015-től folytatott tanulmányokat a Mozarteumban, ahol számos produkcióban szerepelt. (Monteverdi: Poppea megkoronázása,Arnalta szerepe; Poulenc: Les Dialogues des Carmelites (A karmeliták párbeszédei), L’Aumônier szerepe; Trojahn: Limonen aus Sizilie, Micuccio Fabri szerepe; Haydn: Orlando Palladino (Orlando lovag), Orlando szerepe; Britten: Szentivánéji álom, Lysander szerepe.)

2017-ben a híres milánói operaház, a Teatro alla Scala színpadán Richard Wagner operájában, A nürnbergi mesterdalnokok –ban az egyik inas szerepét énekelte, ahol az előadás karmestere Danielle Gatti, rendezője pedig Harry Kupfer volt. Ugyanebben az évben debütált a bécsi Kamaraopera (Kammeroper) színpadán Antonio Saliery: La Scuola de’ Gelosi című operájában a Lieutenant szerepében; az operát Stefan Gottfried vezényelte, és Jean Renshaw rendezte.

A Varsói Kamaraopera (Warszawska Opera Kameralna) színpadán Renaud szerepében mutatkozott be Jean-Baptiste Lully: Armide című operájának lengyelországi premierjén, melyet Benjamin Bayl vezényelt és Deda Cristina Colonna rendezett. Ugyancsak 2017-ben, Varsóban, Anton Rubinstein Moses című operájának Michail Jurovsky vezényelte világpremierjén Bálám szerepét énekelte.

Aleksander Rewiński olyan neves karmesterekkel és kiváló művészekkel dolgozott együtt, mint Kai Röhrig, Jacek Sykulski, Jakub Burzyński, Gernot Sahler, Yoon Kuk Lee, Alfredo Bernardini, Hansjörg Albrecht, Agata Sapiecha, Simon Standage, Gottfried Holzer-Graf, Stefan Mohr, Hans-Josef Knaust, Lilianna Stawarz, Anna Moniuszko; valamint elismert rendezőkkel: Jean Renshaw, Stephen Medcalf, Karoline Gruber, Mascha Pörzgen, Harry Kupfer and Derek Gimpel.

Nagysikerű koncerteket adott már Lengyelországban, Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Luxemburgban, Belgiumban és Nagy-Britanniában.

 

ALŽBĚTA VLČKOVÁ

Alžběta Vlčková a Prágai Zenekonzervatóriumban J. Páleníček, majd a Prágai Előadóművészeti Egyetem Zenetudományi Karán Prof. M. Petráš tanítványaként szerzett diplomát. 1992-ben a Beethoven Hradec Nemzetközi Csellóverseny finalistája volt. 1994-ben második helyezést ért el a semmeringi Bohuslav Martinů Nemzetközi Versenyen Ausztriában. Résztvevője volt A. May, Z. Nelsova, St. Apolín és T. Kühne nemzetközi mesterkurzusainak, párizsi tartózkodása alatt pedig egy féléven keresztül Prof. Roland Pidoux tanítványa volt a Párizsi Konzervatóriumban. Az ArteMiss Trio tagja és a Prágai Kamarazenekar cselló szekciójának vezetője. Gyakran lép fel zenekarokkal szóló előadóként, illetve kamarazenekarok tagjaként. A prágai New York Egyetem tanára.

 

BENEDEFKI ISTVÁN

Benedefki István szatmárnémeti születésű zongoraművész, zeneszerző 1995-ben kezdte zenei tanulmányait a békéscsabai Bartók Béla Művészeti Iskolában. 1998-ban és 2001–ben a Zeneművészeti Iskolák Országos Zongoraversenyén II. helyezést ért el. Egyetemi tanulmányait (2002-2007) a Szegedi Tudományegyetemen végezte, ahol zongoraművész diplomát szerzett Summa Cum Laude minősítéssel, valamint a Discipuli Pro Universitate díjat és a Hallgatói Emlékplakettet vehetett át. 2003-ban a Szergej Rachmaninov, míg két évvel később, a Bartók Béla zongoraverseny győztese lett. Kétszer kapott különdíjat az első és a második  Bartók Béla  Nemzetközi Zongoraversenyen, Szegeden (2004, 2006). Aktív résztvevője volt Dina Yoffe, Hegedűs Endre, Rados Ferenc, Schiff András, Volkmar Lehmann és Flórián Péter mesterkurzusainak. 2012-ben felvették a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Neveléstudományi Intézet Doktori Iskolájába, amelyet 2016 őszén fejezett be. 2013-2015 között az Amerikai Egyesült Államokban Ball State University Piano Artist Diploma képzését végezte el Robert Palmer professzor irányításával.

Zenei tanulmányaival egy időben zeneszerzéssel is foglalkozott. Darabjait 2008. augusztus 28-án, a Békés megyei Jókai Színházban közös szerzői esten mutatta be testvérével, Benedekfi Zoltán hegedűművésszel.

Fontosabb zeneszerzői eredményei:

 • 2001. Budapest, I. Bartók Béla Országos Zeneszerzői verseny, amelyen a Fantázia című hegedű-zongoraműve különdíjas lett.
 • 2008. DungDot (Don’t BurnIt ) című vietnami – amerikai filmdráma kísérőzenéjének megírása volt, amelyben társszerzőkét ismét testvérével dolgozott együtt. A filmzene közönségdíjat kapott a XIX. Fukuokai Nemzetközi Filmfesztiválon, Arany Sárkány díjat a 2010-es Vietnami Nemzetközi Filmfesztiválon, és ugyanabban az évben a Los Angeles-i Oscar–díj versenyen, a legjobb idegen nyelvű film kategóriában indult.
 • 2011. a filmzene részleteiből egy összefüggő, szimfonikus zenekarra hangszerelt művet írt: A hősiesség képei címmel. A művet 2011. június 9-én mutatta be a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar Somogyi – Tóth Dániel vezénylésével, illetve 2012. június 9-én a Debreceni Kodály Filharmonikusok is a műsorukra tűzték.
 • 2011. Humorsque című fuvolatriójával a Szegedi Király – König Péter Zeneiskola növendékei (Borbás Johanna, Bindics Blanka, Torjai Laura) nagydíjasok lettek a balassagyarmati Országos fuvolaversenyen. A mű elhangzott a 2011-es, szegedi Vántus Napokon.
 • 2012. Rondino című csembaló művével a IV. Országos csembalóversenyen 3. helyezést ért el Sípos Kinga, aki szintén a Szegedi Király – König Péter Zeneiskola növendéke.
 • 2012. Három darabja jelent meg nyomtatásban a Neuma Zenemű Kiadónál: Humoresque, Rapsodia és Rondino
 • 2012. 07. 13. Suite című, két furulyára íródott darab ősbemutatója a IV. Szegedi Kortárszenei versenyen volt
 • 2012. Scherzo című darabot Szecsődi Ferenc hegedűművésznek komponálta, a bemutató 2012. 09. 11-én volt, a budapesti Hubay Jenő Zeneszalonban.
 • 2012. 12. 10. Szent – Györgyi Albert Himnusz bemutatása, amelyet a Szeged Város Alkotói Ösztöndíjának elnyerése kapcsán komponált.
 • 2013. október Tűztrió című darabjának bemutatója a szegedi Kortárszenei Napokon.
 • 2014. áprilisában került színpadra a Lovak című musical, amelyet a békéscsabai Jókai Színház felkérésére komponálta testvérével, Benedekfi Zoltánnal.
 • 2015. Aranyerdő ezüst mező című fuvolanégyesének bemutatója Roveretoban.

 

ÉRDI TAMÁS

Érdi Tamás Prima Primissima-díjas zongoraművész, aki 2014-ben megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét. Tanulmányait a Bécsi Zeneakadémián és a Torontói Royal Konzervatóriumba végezte. Mozart, Liszt és Chopin zeneműveit is hangfelvételre játszotta, amelyek nagy nemzetközi sikereket értek el, sokszoros kiadásban. Koncertjeit a Carnegie Hall, a Lincoln Center és a Barbican Center hallgatóságával együtt több mint 28 ország publikuma élvezhette. Visszatérő vendége a Varsóban rendszeresen megrendezésre kerülő híres Chopin-szobor alatti hangversenyeknek, ahol évente több mint négyezres közönség hallgatta. Kiemelkedő sikerrel játszott a Torontói Szimfonikusokkal, az Izlandi Szimfonikusokkal, a Bécsi Mozart Zenekarral, a Szverdlovszki Szimfonikusokkal, itthon pedig rendszeresen lép fel a Nemzeti Filharmonikusokkal és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával.

 

JAKUB ČERNOHORSKÝ

Hegedűművész az ostravai Janáček Konzervatóriumban szerzett diplomát 1994-ben Mgr. Vítězslav Kuzník tanítványaként, majd 1994-től 1998-ig a Prágai Előadóművészeti Akadémián tanult prof. Petr Messiereur vezetésével. Zenei tanulmányait Japánban, a Toyama-i Toho School of Music-ban fejezte be.

Csehországban a Beethoven Hradec Nemzetközi Versenyen 1991-ben szóló hegedűsként, 1993-ban pedig vonósnégyes tagjaként nyert díjat. Az Egyesült Államokban kivételes művészi hegedűjátékát a tekintélyes Joseph Gingold Díjjal jutalmazták a Kent Blossom Zenei Fesztiválon.

1998-tól 2004-ig az ostravai Janáček Konzervatórium hegedűtanára, 2005-től a Janáček Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője, 2007-től pedig a zenekar koncertmestere.

Jakub Černohorský gyakran kap meghívást híres zenei fesztiválokra és más kulturális eseményekre, ahol szóló hegedűsként és kiváló kamarazenekari előadóként szerepel. Rendszeresen lép fel többek között az ostravai Janáček Filharmonikus Zenekarral, a Szent Gellért Akadémia Zenekarával, az Ensemble Berlin Prag nemzetközi zenekarral, a St. Wenceslas Fesztiválzenekarral, a Pavel Haas Kvartettel, és Jiří Vodička hegedűművésszel.

 

FELIX MISCHITZ

Felix Mischitz osztrák operaénekes 1992-ben született Karintiában. Zenei alapképzését a Regensburger Domspatzen-ben szerezte, ahol olyan zenekarok kísérték, mint a L’Orfeo Barock Orchester és az Akademie für Alte Musik, karmesterei voltak például Ivor Bolton és Enoch zu Guttenberg. A Fiatal Muzsikusok Versenyén ének kategóriában külön díjat nyert. Az utolsó iskolaéve során elnyerte a Richard Wagner Association Regensburg ösztöndíját.

A Mozarteum Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol kiváló eredménnyel szerezte meg az alapdiplomát. A Mozarteum számos operaelőadásán szerepelt, köztük Strauss „A denevér”című operájában Frank szerepét énekelte. A Mozarteum Egyetem 2017/18-as tanévének téli szemeszterében kezdte el a mesterszakot Karoline Gruber és Kai Röhrig tanítványaként. Tavaly júniusban nagy sikerrel adta elő Bottom szerepét a Mozarteum színpadán Britten „Szentivánéji álom”című operájában. Zenei fejlődésében kiemelkedő szerepet játszik egyetemi énektanára,Bernd Valentin mellett Ingrid Kremling-Domanski, Marga Schiml, Elisabeth Wilke és Wolfgang Holzmair.

Széles előadói repertoárjában központi szerepet játszanak a passiók, oratóriumok és kantáták J.S. Bach-tól a klasszikusokon és romantikusokon keresztül napjaink zeneszerzőinek műveiig. Rendszeresen lép fel a Salzburger Hofmusik zenekarral. Szívesen énekli Schubert, Schumann és Wolf Mahler műveit Wolfgang Brunner, Almira Kreimel, Christoph Declara és Yukie Yamazaki zongorakíséretével. 2017-ben Yukie Yamazaki kísérte a felső-ausztriai Kremseggi Kastélyban megrendezett “Fortepiano plus” kamarazenei versenyen, ahol harmadik helyezést értek el.

 

HORÁK RENÁTA

1985-ben született Bácskossuthfalván, a Vajdaságban. 2010-ben diplomázott a Szegedi Zeneművészeti Főiskola énekművész-, tanár szakán. Énekmestere Andrejcsik István volt. Részt vett Marton Éva, Temesi Mária, Sass Sylvia, Ionel Panthea, Nádor Magda és Bátori Éva mesterkurzusain. 2008-ban a Simándy Nemzetközi Énekversenyen II. helyezést ért el.

A főiskola elvégzése után a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött. Fontosabb szerepei: Tatjana az Anyeginben, Clorinda a Hamupipőkében, Valencienne a Víg özvegyben, Rózsalány a Szökevény csillagokban, Griletta az A patikusban (Haydn), Carolina a Titkos házasságban (Cimarosa), Agatha a Bűvös vadászban (C.M. von Weber), Adina a Szerelmi bájitalban, Inez a Trubadúrban, Pamina a Parázsfuvolácskában, Siebel a Faustban, Iluska a János Vitézben, Mercedes a Carmenben.
Az idei évadban Szaffiként láthatjuk a Szaffi c. darabban és Susannaként a Figaro házasságában.

 

KYUNG RAN PARK

Kyung Ran Park dél-koreai brácsaművész a Sunhwa Művészeti Iskolában és a Yonsei Egyetemen folytatta zenei tanulmányait. 2016-tól, a salzburgi Mozarteum Egyetem hallgatója William Coleman tanítványaként.

Számos komolyzenei versenyen ért el első helyezést, köztük a következőkön: International Youth Music Competition, Seoul Orchestra Music Competition, Arts Music Newspaper National Student Music Competition, National Student Music Scholarship Competition, and Guri Philharmonic Orchestra National Competition.

Fesztiválok rendszeres fellépője, így többek között részt vett a következő eseményeken: Sejong International Music Festival (Lenfest hall at Curtis Institute), Academie Internationale de Courchevel, Mattheiser Bad Sobernheim International Masterclasses-and Concertfestival, and Académie Musicale de Morges.

 

MARIA HEGELE

Maria Hegele a salzburgi Mozarteum Egyetemen kezdte meg alapszakos (BA) zenei tanulmányait 2012-ben Prof. Barbara Bonney tanítványaként. Olyan neves művészekkel dolgozhatott együtt, mint Prof. Hanna Schwarz, Angelika Luz és Prof. Wolfgang Holzmair; jótékonysági koncerteken szerepelt és részt vett a Mozarteum Egyetem mesterkurzusain.

2014-ben a Mozarteum tanulmányainak folytatását támogató ösztöndíjjal jutalmazta. 2015 júliusától a hannoveri Walter és Charlotte Hamel Alapítvány ösztöndíjasa. Számos szólóhangversenyen énekelt Dél-Németországban. A salzburgi Nyári Akadémia ösztöndíját elnyerve Angelika Kirschlager és Brigitte Fassbaender mesterkurzusain vehetett részt.

2016-ban az alapszakos diploma BA (Hons) megszerzése után mesterszakon folytatta opera tanulmányait a Mozarteumban Kai Röhrig és Karoline Gruber tanítványaként.

Számos színpadi fellépésen aratott sikert, így a Mozarteum „Carmen” előadásán Mercédès szerepét énekelte, a Salzburgi Ünnepi Játékokon pedig Thomas Adès „The Exterminating Angel” (Az öldöklő angyal) című operájának világpremierjén a Szolgáló szerepét játszotta. Szerepelt a Salzburgi Állami Színház „Gesualdo” című produkciójában, és Cherubino-ként is hallhattuk a Mozarteum „Figaro házassága” előadásán.

2017 szeptemberétől decemberig a londoni Royal College of Music-ban végezte el az őszi félévet Erasmus ösztöndíjjal, Prof. Dinah Harris vezetésével. 2018 februárjában a legjobbak között, finalistaként végzett a XIII. Salzburgi Nemzetközi Mozart Versenyen.

 

MARIYA TANIGUCHI

Mariya Taniguchi

Mariya Taniguchi szoprán énekesnő 1993. május 26-án született Japánban. Alapdiplomáját (BA) a Kagoshimai Nemzetközi Egyetemen (The International University of Kagoshima) szerezte, ahol Uwe Heilmann volt az énektanára. 2011 márciusában az országos tavaszi középiskolai baseball bajnokságon ő énekelte a Japán nemzeti himnuszt. 2016 októberétől a salzburgi Mozarteum Egyetem Opera és Színházi Zene mesterkurzusának hallgatója Karoline Gruber és Kai Röhrig tanítványaként, hangképzés tanára pedig Barbara Bonney.

 

MARTIN SOKOL

Martin Sokol kürtművész a Kassai Konzervatóriumban tanult, mestere Professor Milan Hubner volt. A diploma megszerzése után a Brnoi Janáček Előadóművészeti Akadémián folytatta tanulmányait Zuzana Rzounková irányításával, és ebben az időszakban számos versenyen ért el sikereket. Később az Olomouc-i Morva Filharmonikus Zenekar (Moravská filharmonie Olomouc) első kürtöse lett, jelenleg pedig a Prágai Filharmonikus Zenekarban tölti be ezt a szerepet. Hazájában és külföldön egyaránt gyakran koncertezik és kap meghívást más zenekaroktól.

 

MICHAELA ŠPAČKOVÁ

Michaela Špačková fagottművész 1993-ban született Prágában. Zenei tanulmányait a Prágai Konzervatóriumban és a Prágai Városi Zeneiskolában kezdte. Jelenleg a berlini Hanns Eisler Zeneművészeti Egyetem hallgatója ProfessorVolker Tessmann tanítványaként.

Számos verseny díjazottja csehországi és nemzetközi versenyeken is: Prágai Tavaszi Fesztivál, a Carl Maria von Weber Verseny, Circolo Cameristico Piemontese, “Città di Chieri”, Concertino Praga, Intermusica Birkfeld.

Szóló előadóként a Prágai Filharmonikusokkal debütált 17 évesen. Ezt számos fellépés követte a Prágai Filharmonikus Zenekar mellett például a Cseh Filharmonikus Zenekarral, az ORF Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Brnoi Filharmonikus Zenekarral és az Opole Filharmonikus Zenekarral.

A zenekar tagjaként játszott a Cseh Filharmonikusok Akadémiájának Zenekarában, a Prágai Filharmonikus Zenekarban (PKF) és az Európai Unió Ifjúsági Zenekarban (EUYO). Együtt szerepel Lukáš Klánský zongoraművésszel és Daniel Trumbull csembalóművésszel. A ‘Fagotiky’ Női Fagott Kvartett és több berlini kamaraegyüttes tagja. Rendszeresen lép fel elismert művészek társaságában különböző fesztiválokon Európa-szerte, például a Fränkische Musiktage fesztiválon.

 

PÁL ISTVÁN

Pál István “Szalonna” napjaink egyik legkiválóbb magyar prímása és az egyik legtöbbet foglalkoztatott népzenész, aki számtalan formációban muzsikál. Évek óta a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímásaként dolgozik, de emellett számtalan formációban láthatja, hallhatja a népzenét és világzenét kedvelő közönség. Állandó vendége többek között a cimbalmos Unger Balázs vezette CimbaliBand fellépéseinek.

Szalonna és bandája nevű saját zenekarának – amelynek tagjai a Magyar Állami Népi Együttes zenészei – repertoárján a legszebb kárpát-medencei dallamok mellett népzenei feldolgozások is szerepelnek. Énekes szólistájuk évekig a többszörös eMeRTon díjas Herczku Ágnes volt. Európától Amerikán át Ázsiáig a világ számtalan pontján felléptek már. 2006-ban Pál István “Szalonna” az év előadójaként Artisjus díjat vehetett át. Közreműködik a Rendhagyó Prímástalálkozó elnevezésű programban is, olyan nagyszerű népzenei és jazz-előadók társaságában, mint Lakatos Róbert, Vizeli Balázs, Balogh Kálmán, Doór Róbert, Mester László, Herczku Ágnes, Korpás Éva, Both Miklós, illetve Dresch Mihály. Pál István “Szalonna” közkedvelt muzsikus, aki otthonosan mozog a Kárpát-medence valamennyi tájegységének népzenei világában.

 

SHUN OI

Japán zongoraművész és karmester 1993-ban született. Négy évesen kezdett zongorázni Sonoko Hayashi tanítványaként, majd Akiyoshi Sako és Jacques Rouvier tanította. Shun Oi zongora tanulmányait Jean-Marie Cottet vezetésével folytatta, kamaraze tanára pedig Pascal Le Corre volt Párizsban, ahol kiváló eredménnyel szerzett diplomát a Conservatoire à rayonnement régional de Paris (CRR de Paris)-ban 2014-ben. Olaszországban zongora mesterkurzuson vett részt a Veneto régióban fekvő Castelfranco „Agostino Steffani” Konzervatóriumban, ahol Massimiliano Ferratival tanult. A salzburgi Mozarteum Egyetemen folytatja zongora tanulmányait, ahol tanára Andreas Groethuysen, és ezzel párhuzamosan a mesterszakos karmester szakirányt is végzi Bruno Weil, Alexander Drčar, Yoon Kuk Lee, Johannes Kalitzke (kortárs zene) és Reinhard Goebel (barokk zene) tanítványaként. Részt vett Menahem Pressler, Rados Ferenc, Alexander Koblin és Peter Gülke mesterkurzusain. 2018-tól a Yamaha Music Foundation ösztöndíjasa.

Számos verseny díjazottja, többek között a Yokohamai Nemzetközi Komolyzenei Versenyen és a Sengawa Zongoraversenyen nyújtott kiemelkedő teljesítményt.   Széles repertoárt játszik Bach műveitől a kortárs zenéig. Utóbbira példa, hogy előadói meghívást kapott kortárs zenei koncertre a párizsi Ensemble Alternance szervezésében. Fiatal zeneszerzők új darabjainak premierjén is gyakran ad elő. A világ számos zenei fővárosában adott zongorakoncerteket, így játszott már Berlinben, Bécsben, Párizsban, Rómában és Tókióban. 2014-ben a párizsi rendőrgárda zenekara (La Musique des Gardiens de la Paix de Paris) előadónak választotta. 2016-ban Beethoven No. 1. C-dúr zongoraversenyét játszotta és vezényelte Németországban a Bad Reichenhaller Philharmonie-val. Karmesterként olyan zenekarokat vezényelt, mint az ÖENM (Österreich Ensemble für Neue Musik), a Mozarteum Egyetem Zenekara és a Bad Reichenhaller Philharmonie. Nemrégiben Mozart zenekari művét vezényelte a Salzburgi Nemzetközi Mozart-héten.

 

SZAMOSI SZABOLCS

Szamosi Szabolcs hatalmas energiákat mozgat meg hangszeres játékával. Az első koncertjeitől kezdve jellemzi, hogy újszerű zenei különlegességeket nyújt hallgatósága számára, játékába improvizációkat beleszőve vagy az orgonát szokatlan hangszeres társításokban megszólaltatva. Számtalan izgalmas zenei ötletét valósította meg már hangversenyein. Kiemelkedik ezek közül három különleges koncertsorozat, amelyben nyitott, befogadó a különböző zenei stílusok és hangzásvilágok között. A dzsessz és annak karakteres hangszerével, a szaxofonnal társítva az orgonát, Dés Lászlóval koncerteztek az ország számos pontján. Sebestyén Mártával megalkották a szakrális és a népzenei motívumok ötvözetét, a távolabbi zenei területek közös pontjait megtalálva és egymásra építkezve hoztak létre egy sikeres koncertsorozatot. Megálmodott, majd létrehozott egy „hang-tér-kép”-et Sigmund Groven norvég szájharmonika-művésszel. Ehhez mindkét művész zenei érzékenységére és alázatára volt szükség. Merészen használja az orgona „színeit”, nem kifejezetten a berögzült „hagyományok” alapján. Improvizációiba beleszövi zenei talentumait, amelyekből nem hiányozhat a lendület, a magabiztos hangszerkezelés, az érzelmek sokszínűsége.

 

SZARKA TAMÁS

A 35 éves Ghymes Együttes frontembere 40 éve áll színpadon. Mintegy 3000 koncertet adott a világ 25 országában, 2016-ban közös koncertet a világhírű Grammy-díjas gitárossal, Al Di Meolával. A 2018. augusztus 20-i budapesti tűzijáték zenéjének és verseinek alkotója. Zeneszerzői pályafutása szinte példa nélküli. Az elmúlt évtizedek alatt több mint 300 dalt szerzett. Egész estés zenés színházi darabjait mind siker koronázta (Cigánytábor az égbe megy, Vérnász, Benyovszky, Dózsa, Mária). Az Éden földön című darabot 2015. szeptember 25-én mutatta be a Budapesti Nemzeti Színház és az eltelt időszakban húszezren tekintették meg. A művész Rudolf Péter felkérésére komponálta meg az Üvegtigris 2. filmzenéjét.

 

SZAUER BIANKA

Bianka 2004-ben született, a Király-König Péter Zeneiskola hárfa tanszakos növendéke, felkészítő tanára: Natalia Gorbunova.

Zenei tanulmányait még óvodás korában, 5 és fél évesen kezdte.

Első versenyét 6 évesen nyerte, akkor alig 1 éve hárfázott.

Ezt követően számos hazai és nemzetközi versenyen vett részt, ezek közül legjelentősebb a háromévente megrendezésre kerülő Országos Hárfaverseny, ahol arany minősítést kapott (2012, 2015 és 2018, idén kamara kategóriában is).

2014 áprilisában az 5. Antonio Salieri Nemzetközi Komolyzenei versenyen, Olaszországban 1. helyezést,  egy év múlva, 2015 áprilisában Zágrábban, a Nemzetközi Hárfaversenyen 2. helyezést ért el, Szlovéniában 2016 és 2017-ben arany minősítést nyert.

A 2014 nyarán induló “Virtuózok” című első magyar komolyzenei tehetségkutató televíziós versenyében egészen a döntőig menetelt, ahol korcsoportjában a legjobb három versenyző között szerepelt, illetve a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál Különdíjával gazdagodott.

A Bartók Plusz Operafesztivál azóta minden évben felkéri.

2015 decemberében meghívást kapott Moszkvába, a “Diótörő” című komolyzenei versenyre, ahol a világ legjobb 16 versenyzője között szerepelt, és egyetlen magyarként képviselte hazánkat.

Számos világszerte elismert hárfaművész mesterkurzusán is részt vett, többek közt Gabriella Dall’Olio, Florence Sitruk, Isabelle Perrin, Patrizia Tassini valamint Alexander Boldachev  és Vigh Andrea óráin gyarapíthatta tudását.

2017-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem „Rendkívüli Tehetségek Osztályába”.

 

SZECSŐDI FERENC

Szecsődi Ferenc 1954-ben született Budapesten. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Bodonyi István, a Zeneakadémián pedig Szűcs Mihály volt a mestere. Diplomájának megszerzésével egy időben elnyerte a Zeneakadémia Nagydíját.

Tanári pályafutását 1977-ben Szegeden, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán kezdte, és azóta számtalan tanítványa koncertezik vagy tanít országszerte és külföldön. Zenepedagógiai munkáját 2000-ben habilitált egyetemi tanári cím odaítélésével ismerték el. Nemzetközi szólókarrierje 1984-ben indult, amikor a Cziffra Alapítvány nagydíjasa lett. Azóta szívesen látott művész Európa számos nagyvárosának hangversenypódiumán Párizstól Bécsig, Bolognától Madridig, Prágától Zürichig vagy éppen Kijevig. Több zeneszerző, így Durkó Zsolt, Rózsa Pál, Kocsár Miklós vagy Huszár Lajos ajánlotta számára versenyműveit. A magyar mesterhegedűn játszó Szecsődi Ferencet 1992-ben az év legjobb előadóművészévé választották, és a következő évben állami kitüntetésként Liszt-díjban részesült. Pedagógiai munkássága elismeréseképpen 1996-ban Weiner-díjjal tüntették ki. 2005 óta a Hubay Jenő Társaság elnöke. 2009-ben a Magyar Köztársaság Érdemes művésze kitüntetést kapta.

Lemezkiadványai közül a magyar hegedűirodalom klasszikus vonulata a jelentős. A Nagy magyar hegedűiskola című lemezét mind a lemezkedvelők tábora, mind a kritika elismerően fogadta: „briliáns technikáját és áradó zeneiségét” (Új Magyarország) vagy a „magyar Paganini temperamentumos játékát” (Zürichsee Zeitung). A Hungaroton Classic-nál megjelent, 13 CD-ből álló Hubay Jenő hegedű – zongora műveinek összkiadása egyedülálló vállalkozás, amelyről a hazai és külföldi szaksajtó is elismeréssel szólt.

A „Világhírű Hubay hegedűiskola titka” című előadását számtalan magyar városban és külföldön is, így 2008-ban Bernben (Svájc) nemzetközi zenei konferencián mutatta be.

 

SZÉLPÁL SZILVESZTER

Szélpál Szilveszter 1984-ben született Szegeden. A Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium hatosztályos osztályába járt, ahol az érettségi megszerzése mellett a „Ságvári Gimnáziumért” emlékéremmel is jutalmazták. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Karán 2009-ben fizikus diplomát, majd 2013-ban ugyanitt fizikatanár mesterszakos diplomát szerzett. Zenei végzettségét 2012-ben az SZTE Zeneművészeti Kar klasszikus ének (BA) szakán szerezte.

Művészi és tanári hivatását egyaránt aktívan gyakorolja, hiszen a Szegedi Nemzeti Színház művésze, ugyanakkor a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium fizikatanára.

Magánéneket 2001-ben kezdett tanulni Szél Pálné tanárnőnél, a szegedi Király-König Péter Zeneiskolában. Közel öt év tanulás után Andrejcsik István lett az énekmestere. Az SZTE Zeneművészeti Karán két évig Dr. Temesi Mária növendéke volt, majd Andrejcsik István növendékeként diplomázott. Tanulmányai során mesterei voltak még Csengery Adrienne, Laki Krisztina, Marton Éva, Nádor Magda, és Kéringer László is.

Számos énekversenyen szerepelt már nagy sikerrel. A 2006-ban megrendezett Országos Simándy József énekverseny döntőjébe jutott Szegeden, ahol különdíjjal jutalmazták. Szintén 2006-ban két másik megmérettetésen is részt vett: a Varga László (orosházi) és a Székely Mihály (jászberényi) énekversenyen; Orosházán második díjat kapott, míg Jászberényben különdíjban részesült. 2007 decemberében a Szegedi Tudományegyetem zenei versenyén első díjat szerzett.

2002 nyarától rendszeresen énekel a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Szegedi Nemzeti Színház produkcióiban, az énekkarban. 2009 óta lép fel rendszeresen szólistaként operákban és operettekben a Szegedi Nemzeti Színházban.  Magyarországon és külföldön is gyakran hívják vendégszereplésre, így Szegeden kívül színpadra lépett már Budapesten, Miskolcon, Szombathelyen, Bécsben, Londonban, Avignonban, Mexico City-ben és Jersey szigetén is.

Szerepei közül saját bevallása szerint a legkedvesebbek a következők: 2015-ben az Alföldi Róbert által rendezett Mozart: A varázsfuvola című operájában Papageno szerepét énekelhette, amely produkció az Armel operafesztiválon első díjat kapott; 2017 nyarán a Szegedi Szabadtéri Játékokon Carl Orff: Carmina Burana című művében énekelte a bariton szólót.  Meghatározó szerepei még: Béni a Pomádé királyban (Ránki György), Dandini a Hamupipőkében (Rossini), Belcore a Szerelmi bájitalban (Donizetti), Melitone a Végzet hatalmában (Verdi), Figaro a Sevillai borbélyban (Rossini). Bonvivánként hallhatta a közönség a Bob herceg (Huszka Jenő), a Luxemburg grófja (Lehár Ferenc), valamint a Bál a Savoyban (Ábrahám Pál) című operettekben.

2015-ben a Szegedi Operabarátok Egyesülete neki ítélte az Év ifjú énekese díjat.

2016-ban megkapta a Szegedi Nemzeti Színház Dömötör-díját – a szegedi közönségszavazatok alapján az év legjobb férfi operaénekese lett.

 

SZOKODY ANIKÓ

Szokody Anikó zongoraművész diplomáját a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Egyetemi ágazatán nyerte el kitüntetéssel. Később Sebők György tanítványaként az Amerikai Egyesült Államokban zongora előadóművészi Master of Music képesítést, valamint Buenos Airesben előadóművészi diplomát szerzett, Pia Sebastiani növendékeként.

Aktív nemzetközi szólista és kamaramuzsikusként hallható a Magyar Televízió és Rádió, valamint az amerikai WMHT és Vermont Public Radio klasszikus csatornáin. A Duna Televízió szakmai útjáról egy 60 perces portréfilmet készített, melyet többször sugároztak.

Szólistaként fellépett a Budapesti Vonósokkal, az Orchestra de Ciudad de Buenos Aires zenekarával, a Chautauqua Festival Wind Orchestra-val, valamint dolgozott az Albany Szimfonikus Zenekarral, a Schenectady Szimfonikus Zenekarral és a Glens Falls Szimfonikus Zenekarral is. Koncerteket ad világszerte, köztük: Olaszország, Lengyelország, Ausztria, Németország, Argentina, Kína, Qatar és az Amerikai Egyesült Államokban. Megtisztelő lehetősége volt szólistaként fellépni Göncz Árpád volt köztársasági elnök előtt a Buenos Airesi Magyar konzulátus rendezvényén, valamint az amerikai Fehér Ház küldöttsége előtt Washington D.C.-ben a Magyar-Amerikai Koalíció rendezvényén.

Rendszeresen fellép New Yorkban a következő együttesek koncersorozatain: Adirondack Ensemble, Capitol Chamber Artists, Upper Hudson Musical Arts, Luzerne Chamber Players, Saratoga Chamber Players. A Luzerne Faculty Concert Series és Luzerne Chamber Music Festival rendszeresen meghívott művésze.

Szokody Anikó tanársegédként oktatott az amerikai Indiana University-n és Ball State University-n, zongoristaként dolgozott Starker János csellóművész stúdiójában, valamint a Chautauqua Institution School of Music tanári karának tagja volt 1999-2006-ig. Egyesült Államokbeli évei alatt a Union College School of Music tanári karának tagja volt, mellette pedig egy sikeres magántanszakot vezetett saját alapítású stúdiójában. Tanítványai rendszeres versenygyőztesek  a zongoraversenyeken és tanulmányaikat tovább folytatják a Juilliard School of Music, Manhattan School of Music, Bowdoin és Indiana University School of Music vezető intézményeiben.

Magyarországra költözve 2011 őszétől a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának oktatója, valamint 2017-ig a Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskola tanára is, miközben nemzetközi koncertjeit tovább folytatja. 2007 óta nyaranként a Luzerne Music Center, NY meghívott előadóművésze és tanára, ahol a zongora tanszék vezetője is egyben.

Életrajzi áttekintése megtalálható a Dictionary of International Biography, Cambridge, Anglia, valamint a Marquis Who’s Who in America, Who’s Who in the World and Who’s Who in American Education kiadványaiban. Nemrég kapta meg a 2018-as Albert Nelson Marquis Lifetime Achievement Award díjat.

 

YUKIKO UNO

Japánban született 1995-ben. Japán egyik legelismertebb hegedűművészeként nemzetközi hegedűversenyeken is számos díjat nyert.   Első helyezést ért el többek között az Andrea Postacchini Nemzetközi Hegedűversenyen (2016, 2017), a Chengdu Guangya Hegedűversenyen (2016), a Gifu Nemzetközi Komolyzenei Versenyen (2013, 2014) és a Csehországi Nemzetközi Komolyzenei Versenyen (2013).

2014-ben kezdte meg tanulmányait a Tókiói Művészeti Egyetemen, jelenleg pedig a salzburgi Mozarteum Egyetemen Prof. Pierre Amoyal tanítványa. Zenei tanulmányai során olyan kiváló művészek mesterkurzusain vehetett részt, mint Vadim Repin, Rainer Küchl, Pavel Giliov, Ferenc Rados, Szabadi Vilmos, Herwig Zack, Dana Vlachová, Edward Zienkowski, Mayumi Shindo, Yoshitake Shindo és Natsumi Tamai.

Fellépései során olyan kiváló zenekarokkal játszhatott együtt szólistaként, mint a Nagoya-i Kamarazenekar, a Marchigiana Filharmonikus Zenekar vagy a Mozarteum Egyetem Szimfonikus Zenekara. Vonósnégyes tagja, és zongorakísérettel is gyakran bemutatja lenyűgöző, energetikus játékstílusát. Számos országban szerepelt szólóesteken és koncerteken, így Japánon és Ausztrián kívül Németországban, Olaszországban, Lengyelországban, Finnországban, valamint Magyarországon is.

 

VARGA LAURA

Varga Laura Szegeden született. Itt kezdte tanulmányait, majd fuvolaművészi diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Debrecenbeni Konzervatóriumában Matuz István növendékeként kapta 2000-ben. Tanulmányai alatt számos országos díj után 1998-ban a Temesvári Nemzetközi Fuvolaversenyen 1. helyezést ért el.

Zenekari pályafutását a Salieri Kamarazenekarban kezdte, majd a Szegedi Nemzeti Színház Zenekarában folytatta Pál Tamás karmester irányításával. Ezzel a társulattal bejárta Európa számos nagy koncerttermét, és több cd-felvételt is készítettek.

2000-ben a Kínai Filharmonikus Zenekar 1. fuvolista szólamvezetője lett. Az itt eltöltött 2 év alatt nem csak Kínában (Peking, Sanghai, Guangzhou, Shengzhen), hanem az Egyesült Államoktól Taiwanig számos helyen, neves muzsikusokkal koncertezett (mint pl. Placido Domingo, Klaus Weise, Yu Long, Donald Portnoy, Krisztof Pendereczky). Készítettek egy cd-t a Deutsche Grammophone-nal, és számtalan tv-felvételt a CCTV-vel.

2002-ben hazahívták tanítani, azóta a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán oktat fuvolát, 2007 óta docensként. Jelenleg tanszékvezető.

DLA fokozatát 2007-ben szerezte a Liszt Ferenc Tudományegyetem Doktoriskolájában Budapesten.

2008-ban előadóművészi Artisjus-díjat kapott a kortárs zene kimagasló interpretációjáért.

Gyakran fellép szólóban és különböző kamaraegyüttesekkel is. Rendszeres meghívottja többek között az SZTE Tavaszi és Őszi Kulturális Fesztiváljának, a Vántus István Kortárszenei Napoknak, a Nyári Művészeti Akadémiának, az Alma Mater Classic koncerteknek. Koncertjeiről rendszeresen készül tv-felvétel is.

2014-ben Vizsolyi Lívia fagottművésszel és Klebniczki György zongoraművésszel közös trió lemezük jelent meg, majd ezt követően két szerzői kiadvány Klebniczki György műveiből. Szólóalbumai 2016-ban és 2017-ben jelentek meg.

Szintén 2014-ben Szeged Város Alkotói Díjjal, a Szegedi Tudományegyetem pedig Rektori Dicsérettel tüntette ki.

2017-ben a Magyar Kultúra Napján Szeged Város Kölcsey-éremmel jutalmazta.

Szívügye a tanítás. 2015. áprilisában mesterkurzust tartott a Bolzanoi Egyetem Konzervatóriumában, Olaszországban, majd novemberben Nagyváradon (Oradea, Románia).

2017. februárjában a New York Állambeli Albanyban, a “College of Saint Rose” Egyetemen tartott mesterkurzust, és játszotta Hidas Frigyes Fuvolaversenyét a College of Saint Rose fúvószenekarának kíséretével. Szintén ebben az évben Palermoban (Olaszország), valamint Pekingben, Shanghaiban és Guangzhouban (Kína) koncertezett és tartott mesterkurzusokat.

2018-ban a spanyolországi Malagaba kapott meghívást.

14 alkalommal vezetett mesterkurzust a Szegedi Nyári Művészeti Akadémián.

 

 

VRATISLAV VLNA

Vratislav Vlna (1975) a Prágai Konzervatóriumban prof. František Kimel, a Prágai Zeneművészeti Akadémián prof. Jiří Mihule tanítványa volt. (Mindkét tanára a Cseh Filharmonikus Zenekar szóló oboistája volt.)

Nemzetközi mesterkurzusokon vett részt Németországban (Bonn 1993) és Svájcban (Vevey 1993). 1992-ben a Concertino Praga nemzetközi versenyen első helyezést ért el.

1996-tól a Prágai Nemzeti Színház Operazenekarának első oboistája, és emellett 1999-től szóló oboistaként működik közre a Prágai Kamarazenekarban, a Solistes Européens Luxemburg-ban és a Virtuosi di Praga kamarazenekarban. Rendszeresen lép fel szóló vendégművészként a Prágai Vonószenekarral, a Prágai Nemzeti Színház Zenekarával, a Pilseni Filharmonikus Zenekarral és a Karlovy Vary Szimfonikus Zenekarral.

 

WENDY KRIKKEN

Holland szoprán operaénekes a salzburgi Mozarteum Egyetem Opera Tanszakán szerzett mesterszakos diplomát MA(Hons) 2018-ban. Tanárai között volt Kai Röhrig karmester, Karoline Gruber operarendező és Raimondi Ildikó operaénekesnő.

Színpadi fellépései során Benjamin Britten „Szentivánéji álom” című operájában Helena szerepét énekelte a Mozarteum színpadán, 2018 januárjában Schönberg „Holdbűvölte Pierrot” című dalciklusát adta elő, és játszott Oscar Jockel új, japán nyelvű operájában, melynek címe: „Lob des Schattens” (Az árnyék dícsérete). Mozart „Figaro házassága” című operájában Susanna szerepét énekelte 2017 májusában.

Wendy Krikken a Hágai Királyi Konzervatóriumban szerezte alapdiplomáját BA (Hons) 2015-ben, ahol Lenie van den Heuvel és Frans Fiselier tanítványa volt. Ezt követően Amszterdamban a Holland Nemzeti Opera Akadémia tagjaként énekelte Zerlina szerepét Mozart Don Giovannijában.

1999 és 2001 között a Young Theatre School tagja volt, ahol hasznos tapasztalatokat szerzett a zene, a színház és az opera területén. 2009-ben a „Princes Christina Concours” elnevezésű fiatal művészek komolyzenei versenyén nyert díjat, 2013-ban pedig újabb megmérettetésen, a „Concours Kasteel Doorwerth” versenyen ért el sikereket Hollandiában. Wendy Krikken Hollandia-szerte a kórusok keresett szólóénekese, és külföldön is számos kórussal turnézott már.

 

ZUZANA RZOUNKOVÁ

Zuzana Rzounková a Prágai Szimfonikus Zenekar (FOK) elismert kürtművésze. Kiváló zenészként más Csehországi és külföldi zenekaroktól is rendszeresen kap meghívásokat, így gyakran játszik a Luxembourg Orchester European Soloists zenekarával és a Cseh Nemzeti Szimfonikus Zenekarral, ahol szóló előadóként az első kürtös szerepét is betölti. Híres fesztiválok fellépőjeként nemcsak a közönség, hanem a kritikusok nagyrabecsülését is elnyerte. Zenei karrierje során Európa számos országa mellett szerepelt már Kínában, Japánban, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban is. Nemcsak szóló zenészként, hanem kamarazenekarok tagjaként is szívesen játszik.

Zenei munkásságának elengedhetetlen része a tanítás is; a Brnoi Janáček Zeneművészeti Akadémia tanáraként  aktívan részt vesz a fiatal cseh kürtösök oktatásában. Tanítványai közül sokan ma már a legkiválóbb cseh zenekarokban játszanak.

Zuzana Rzounkovát gyakran kérik fel mesterkurzusok vezetésére és zenei versenyek zsűrijében való részvételre, és ő csehországi Broumov-ban megrendezett Nyári Kürtkurzusok művészeti vezetője. Korábban a Kassai Konzervatórium, majd a Brnoi Janáček Zeneművészeti Akadémia hallgatójaként számos díjat nyert, elsőként végzett például 2004-ben a Londonban megrendezett Nemzetközi Kürtversenyen, a következő évben pedig a Morvaországi Őszi Versenyen. 2010-ben PhD fokozatot szerzett a Brnoi Janáček Zeneművészeti Akadémián.