Robert Christian Bachmann

 Robert Christian Bachmann

Bachmann Svájcban született német-osztrák származású család gyermekeként. Zenei tehetsége nagyon korán nyilvánvalóvá vált. Ötéves korában kezdett zeneórákat venni Alfred Leonz Gassman svájci népzenekutatótól. Bachmann tanulmányait a Luzerni Konzervatóriumban folytatta. 1961/62-es Luzerni Nemzetközi Zenefesztiválon, melyen Bachmann a karmesteri kurzus segédjeként vett részt, Rafael Kubelik úgy nyilatkozott róla, hogy „rendkívül tehetséges zenekari vezetésre”.

Bachmannak az 1965-ös besançoni “Concours des jeunes chefs d’orchestre” hozta meg a nemzetközi elismerést. 1966-ban felkérték, hogy a németországi Gelsenkirchen városában található “Musiktheater im Revier” elnevezésű operaházban Ljubomir Romansky általános zeneigazgató asszisztense legyen. Bachmann 1968-ban Berlinben, Herbert Ahlendorf professzor mestertanítványaként fejezte be karvezetői tanulmányait a Berlini Városi Konzervatóriumban (amely korábban “Stern’sches Konservatorium” nevet viselte).
Londonban 1980-ban debütált. A Budapest Filharmonikusokkal, a Budapest Szimfonikusokkal, a Royal Philharmonic, a Philharmonia és a London Philharmonic zenekarokkal készült video- és CD-felvételeivel nemzetközi elismerésre tett szert. 1999-ben Robert Christian Bachmann lett az Orosz Nemzeti Zenekar társkarmestere.
Bachmann érdeklődése nemcsak a zeneművészetre terjed ki, hanem túlnyúlnak annak határain. Régóta lebilincseli a különböző elemeket és hatásokat ötvöző multikulturális és multidiszciplináris, interdiszciplináris projektek kifejező erejének potenciálja.
1993 óta az ULURU transzmediális művének köszönhetően vált a transzmediális kompozíció megalkotójává. Az összetett és átfogó ULURU címet viselő műve időközben „Work in Progress” –ként vagyis folyamatban lévő műként számos verzióban és felvételen megjelenik – a Londoni Filharmonikusokkal és a London Voices zenekarral és a Budapesti Szimfonikus Zenekarral való (lemez)felvételein, csak hogy néhányat említsünk. Az UNESCO-val való együttműködésének keretében a Royal Philharmonic Zenekarral bemutatta a mű egyik hangversenyváltozatát is.
Robert Christian Bachmann több kulturális intézménynél és szervezetnél is tanácsadóként közreműködik. A genfi székhelyű Világgazdasági Fórum (WEF) a “Forum Fellow” és a “Cultural Leader” tiszteletbeli címeket ítélte oda neki. Ebben a minőségében Robert Bachmann vezényelte az Orosz Nemzeti Zenekart a WEF 2000-ben a svájci Davosban tartott Jubileumi Jótékonysági Koncertjén.
Magyarország bíboros prímása, Erdõ Péter az Esztergomi Hittudományi Főiskola zenetanárának nevezte ki Bachmannt, aki 2007 óta a Szt. Gellért Zenetudományi és Etika Intézet vezetője és tanára is a Szegedi Hittudományi Főiskolán. Õ a Szent Gellért Akadémia, valamint a Szegedi Dóm Szt. Gellért Fesztiváljának alapítója és művészeti igazgatója.
Kiváló művészeti személyiségekkel és a más kulturális témákkal foglalkozó műveinek publikálásával zenetudósként, zenetudományi szerzőként és publicistaként is hírnevet szerzett magának.
2006-ban XVI. Benedek pápa lovagi kitüntetésben részesítette Robert Christian Bachmannt, a Nagy Szent Gergely-rend parancsnoki fokozatát adományozva a művésznek. A Szentatya örömmel nyújtotta át ezt a kitüntetést Robert Christian Bachmannak a “a nemzetek és népek közötti harmónia megteremtésének elősegítésében” tett közreműködéséért valamint, mert hatékonynak bizonyult “az interkulturális megértés előmozdításában”.

2011-ben a magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetésében és terjesztésében, valamint a magyar nemzet és más nemzetek művelődési kapcsolatainak gazdagításában szerzett elévülhetetlen érdemei elismeréseként a Nemzeti Erősforrás Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára PRO CULTURA HUNGARICA díjat adományozott Robert Christian Bachmann részére.

Robert Christian Bachmann, karmester, zeneszerző, a szegedi Gál Ferenc Főiskola tanára, a Szent Gellért Zenetudományi és Etika Intézet vezetője, a Szent Gellért Fesztivál alapítója és művészeti igazgatója 2012-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést vehetett át Dr. Áder János köztársasági elnöktől a magyar kultúra határainkon túli megismertetése és népszerűsítése, a sokirányú kulturális kapcsolatok ápolása és fejlesztése érdekében végzett munkája elismeréseként.

www.uluru.de
www.arvaclassics.com