Vendégkarmesterek

KISUN SUNG

Kisun Sung dél-koreai karmester és brácsaművész, a Gangnam Szimfonikus Zenekar zenei igazgatója és a szöuli Ihva Egyetem professzora, ahol a karmesterképzésben vesz részt, és brácsa hangszeres előadó-művészetet is tanít.

Karmesterként 17 éves korában debütált, és azóta világszerte számos zenekart dirigált: National Symphony (Washington, D.C.), New Jersey Symphony, Cincinnati Chamber Orchestra, Carlos Chavez Sinfonica, New Amsterdam Symphony, Philharmonische Staatsorchester Halle, Lisbon Metropolitan Orchestra, Nova Filarmonia Portguesa. A legkiemelkedőbb koreai zenekarok karmestere is lehetett: Seoul Philharmonic Orchestra, KBS Symphony Orchestra, Korean Symphony Orchestra. Daniel Barenboim meghívására karmester gyakornokként együtt dolgozhatott a Chicagoi Szimfonikus Zenekart vezető mesterrel. Portugáliában a lisszaboni Pedro Freitas de Branco karmesterverseny legfiatalabb résztvevőjeként második helyezést ért el, és a verseny díjazásának részét képezte, hogy a Lisszaboni Metropolitan Orchestra négy előadását vezethesse.

Kisun Sung egyúttal kiemelkedő brácsaművész is, aki szóló előadóként, kamarazenekarok tagjaként és szimfonikus zenekarokkal is fellép.

Japánban a Csendes-óceáni Zenei Fesztiválon (Pacific Music Festival) Leonard Bernstein vezénylete alatt tölthette be az első brácsás szerepét a zenekarban.

Diplomáit a következő intézményekben szerezte: Curtis Institute, Juilliard School, Seoul National University.

2000-től 2006-ig a Juilliard School oktatója volt. Kiemelkedő művészeti tevékenységének elismeréseként a 2004-ben a dél-koreai kormány neki ítélte “Az év fiatal zeneművésze” díjat. 2016-ban zenekari karmesterként vendégprofesszori meghívást kapott a Cornell Egyetem tavaszi szemeszterére az Egyesült Államokba.

Kisun Sung hitvallása szerint a zene az az Istentől származó leghatásosabb eszköz, ami képes egységet teremteni az emberek között, és elhozni a békességet a világra.

GYÜDI SÁNDOR

Gyüdi Sándor Magyarországon született, zenei tanulmányait gordonkajátékosként kezdte, majd énekesként folytatta, de a középiskolát befejezve úgy döntött, nem a zenéhez kapcsolódóan folytatja pályafutását. Csak miután 1983-ban a Szegedi Tudományegyetemen megszerezte matematika és fizika szakos diplomáját, választotta a zenei pályát.

Miután 1988-ban karmester szakirányban diplomázott a Zeneakadémián (a mai Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen) Budapesten, a Szegedi Nemzeti Színház karmesterének és karigazgatójának nevezték ki. Az 1989/90-es évadban debütált az operában, ettől kezdve nagy repertoárt (Mozart, Rossini, Donizetti, Verdi, Wagner, Puccini és mások műveit felsorakoztatva) vezényel nem csak Magyarországon, hanem külföldön is. Karizmatikus személyisége, jellegzetes zenei koncepciói és széles szimfonikus és oratórium-repertoárja meghódította a közönséget tizenkilenc európai országban és Mexikóban is, ahová gyakran újra meghívást nyer.

Gyüdi Sándor 1990-ben került kapcsolatba a Szegedi Szimfonikus Zenekarral, majd 1999-ben a zenekar igazgató-karmesterévé választották. Elsősorban ő a felelős a Szegedi Szimfonikus Zenekar hírnevének gyarapodásáért, amely kiterjedt előadói körútjain mind hazánkban, mind külföldön nagy tetszésnek örvendett. Kiváló zenei eredményeinek elismeréséül 2006-ban elnyerte a neves Liszt Ferenc-díjat. 2008-ban a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójának nevezték ki, ezzel párhuzamosan a Szegedi Szimfonikus Zenekar művészeti vezetőjének és vezető karmesterének szerepét tölti be.