Szólisták

BALÁZS-PIRI SOMA

Balázs-Piri Soma 8 és fél évesen ült először a zongorához, tanára 7 éve Sóti Szobonya Emőke, mentora Bogányi Gergely Kossuth és Liszt Ferenc díjas zongoraművész.

Húsz nemzetközi és országos zongoraverseny első helyezettje, köztük van Magyarország két legjelentősebb, korosztályának megrendezett zongoraversenye: 2017-ben Nagydíjas a Bartók Béla Zongoraversenyen, 2019-ben első helyezett a Nyíregyházi Zongoraversenyen.

2018-ban ő lett a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató tévéműsor korcsoport győztese.

2019-ben miniszteri dicséretben részesült, valamint megkapta a “Szeged Ifjú Tehetsége” díjat.

2020-ban “A magyar klasszikus zene ifjú nagykövete” díjat adományozták neki.

New Yorkban egy fellépes alkalmával találkozott Maestro Placido Domingo opera énekessel, akivel azóta baráti és szakmai kapcsolatban állnak. A Mester vezényelte Somát a Szent Gellért Fórum nyitókoncertjén Szegeden, valamint ebben az évben elkezdték közös lemezük felvételét.

2019-ben Londonban az Egyesült Királyság legrégebbi kamarazenekarával, a London Mozart Players-szel adott egész estés koncertet.

Rendszeres résztvevője külföldi és itthoni mesterkurzusoknak.

Álma, hogy zongoristaként körbeutazza a Földet és játszhasson a világ nagy koncerttermeiben.

 

BOGÁNYI GERGELY

Bogányi Gergely négyéves korában kezdett zongorázni szülővárosában a váci Zeneiskolában, ahol az első zongoratanára Szabó Katalin volt. Hatévesen különdíjasa volt a nyíregyházi Országos Zongoraversenynek (1980), amit kilencévesen (1983) meg is nyert. Már a versenyen felfigyelt különleges tehetségére Máté Klára (zsűri tag volt) zeneakadémiai tanárnő. 1984-ben tízévesen, már nem ismeretlenül, felvételt nyert a Zeneakadémia előképző ‘különleges tehetségek osztályába’ ahol a tanára kezdetben Máté Klára volt majd később Esztó Zsuzsa és végül Baranyay László volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is. 1993-ban a finn zeneakadémia ösztöndíjasaként tizenkilenc évesen eljutott a tengerentúlra egy amerikai zeneművészeti egyetemre, ahol egyéves ösztöndíjjal tanult. Az ottani tanulmányait a budapesti Zeneakadémiával párhuzamosan végezte. Az egyesült államokban az Indiana Egyetemen[1] Sebők György († 1999) és a helsinki Sibelius Akadémián Matti Raekallio professzorok irányították munkáját. Az USA -ba 2004 során tért vissza és koncertezett régi tanulmányai színhelyén az Indiana Egyetemen Kelemen Barnabás hegedűművésszel.

Évről évre ellátogat Erdélybe is, ahol Marosvásárhelyen és egyéb más városokban is játszik. Hangversenyezett a világ leghíresebb koncerttermeiben. Repertoárján több mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom jelentős része szerepel. Eddigi munkásságának egyértelmű csúcspontja a 2010-es Chopin-év alkalmából rendezett két napon átívelő koncertsorozata, ahol is a zeneszerző összes, szólózongorára írt művét megszólaltatta.

 

BOROS MISI

Boros Misi 2003. április 11-én született Pécsett. 5 éves korában bátyjával közösen kapott egy zongorát, azóta szabad idejének nagy részét a hangszer mellett tölti. Az első pillanattól hangzásokkal kísérletezett, saját dallamokat talált ki, amit aztán újra meg újra eljátszott, variációkkal. 6 éves korától tanul zongorázni a pécsi Liszt Ferenc Zeneiskolában, tanára Megyimóreczné Schmidt Ildikó. 8 éves kora óta minden korosztályos országos versenyt megnyert: kétszer a Bartók Béla Zeneiskolai Zongoraversenyt (2011 és 2014) kiemelt nívódíjjal. Összesen 11 hazai és nemzetközi versenyen szerzett első helyet, köztük Rómában, Milánóban, Párizsban. Valamennyi helyszínen számos különdíjjal is jutalmazták. 2013-ban Rómában a 8. Mozart Zongoraversenyen első lett a legfiatalabbak kategóriájában. 2014-ben a kicsik korosztályában megnyerte a Magyar Televízióban közvetített klasszikus zenei tehetségkutatót, a Virtuózokat.

Összesen több mint százötven koncerten játszott, ebből 2015-ben 82 hangversenyen szerepelt Magyarországon és a világban. Több mint harminc szólóhangversenyén tizenhat zenekarral és tizenhét karmesterrel lépett fel, melyeken Haydn és Mozart zongoraversenyeit játszotta. Szólókoncertet adott Nagyváradon, Milánóban, Párizsban, Aix-en-Provence-ban, Stockholmban, Göteborgban, továbbá New Yorkban, Brüsszelben, Zürichben, Tokióban, Oszakában és Pekingben.

Misi a MOL Új Európai Alapítvány és a Kis Virtuózok Alapítvány ösztöndíjasa. Számos nemzetközi művész, köztük Vásáry Tamás ígéretes és kimagasló tehetségnek tartja.

 

HORTI LILLA

Horti Lilla Junior Prima- és Cziffra -díjas operaénekes a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett diplomát Marton Éva tanítványaként 2017-ben kitüntetéssel. Tanulmányait Magyarországon és Spanyolországban végezte.
Főszerepben már 2017-ben debütált a Magyar Állami Operaház színpadán is, ahol azóta is évadról- évadra látható. Koncerténekesként is nagyon aktív, számtalan dalesten, áriaesten, gálaesten vagy oratóriumok szólistájaként hallhatta már a közönség. Hazai és külföldi versenyeken számos díjjal és különdíjjal ismerték már el.

Legelső operai szerepe 2013-ban Mozart Varázsfuvolájában az Első dáma volt, melyet már több ízben énekelt különféle rendezésekben. Eddig énekelt szerepei Mimí Puccini Bohéméletében, -mellyel 2017-ben első főszerepeként debütált az Operaház színpadán-, Fiordiligi Mozart Cosí fan tuttéjában, Nedda Leoncavallo Bajazzókjában, Rosalinda Strauss Denevérében, Bess Gershwin Porgy és Bessében, Freia istennő szerepe Wagner A Rajna kincsében, valamint énekelt már Mimít Leoncavallo Bohémek operájában is, vagy Annát Puccini Lidércek című operájában.

2020-ban harmadik ízben tért vissza a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás vezette nyári Fesztivál Akadémia Budapest művészeként, fellépett már Balázs János Cziffra Fesztiválján, valamint az MVM-mel karöltve létrejött „Zenergia” koncertjén. Évek óta látható a Fischer Ádám vezette Wagner Fesztiválon is a Müpában. Leginkább Budapest főbb színpadain, koncerttermeiben hallhatják, de énekelt már Ausztriában, Hollandiában, Spanyolországban, valamint Franciaországban is.

 

KELEMEN BARNABÁS

Kelemen Barnabás hegedűművész briliáns technikájával és vibráló, szenvedélyes játékával hódította meg a világ legnevesebb koncerttermeit. Sokoldalú és nyitott egyéniségként kiváló szólista és kamarazenész, fesztiválok művészeti vezetője és neves intézmények pedagógusa, néhány éve pedig karmesterként is tevékenykedik. Munkáját számos rangos elismeréssel, többek között Kossuth-díjjal jutalmazták.

Kelemen Barnabás Baranyai Valériánál kezdte hegedűtanulmányait, a Zeneakadémián pedig Perényi Eszter növendékeként végzett 2001-ben. Nagy hatást gyakoroltak rá későbbi tanárai, Isaac Stern, Rados Ferenc és Kocsis Zoltán is. Vezényelni magánúton tanult a finn karmesteriskola két meghatározó alakjától, Leif Segerstamtől és Jorma Panulától. Jelenleg két világhírű intézet, a Zeneakadémia és a Kölni Egyetem professzora.

Kiváló stílusérzékének és széleskörű technikai tudásának köszönhetően magabiztosan mozog a teljes hegedűirodalomban. Repertoárja így rendkívül változatos, a korai barokk, a klasszikus, a romantikus és a 20. századi daraboknak is hiteles előadója. Emellett a kortárs művészet elkötelezett híve, Kurtág, Ligeti, Schnittke, Gubajdulina, Steve Reich és Ryan Wigglesworth műveinek ősbemutatói és magyarországi bemutatói fűződnek nevéhez.

 

KERÉNYI MARIANN

Kerényi Mariann a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán szerzett zongoraművészi és tanári diplomát 2002-ben, majd a Zeneakadémia zongorakísérő-korrepetitor szakán képezte tovább magát. 2012-ben Artisjus díjban részesült, 2018-ban Szeged Megyei Jogú Város Művészeti Ösztöndíját vehette át. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar tanársegédje, a magánének tanszék korrepetitora, a szegedi Vántus István Zeneművészeti Szakgimnázium zongora főtárgy tanára. 2020-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Budapesten DLA fokozatot szerzett.

 

KOKAS DÓRA

Kokas Dóra zenész családba született, ahol mindig is körülvette a zene szeretete. Hétéves korában vett részt első csellóversenyén, és azóta olyan eredményeket tudhat magáénak szólóban, mint a 2017-es Hamburg Debut Nemzetközi Csellóverseny 1. díja, a 2016-os Nemzetközi Brahms Verseny 2. díja, vagy a 2014-es Pablo Casals Nemzetközi Csellóverseny két különdíja.

2016-ban diplomázott a Zeneakadémián, ahol Perényi Miklós volt a mestere. Jelenleg a londoni Razumovsky Akadémián Oleg Kogan osztályában tanul.

Fiatal kora ellenére Kokas Dóra rendkívül tapasztalt kamarazenész, tizenhét évesen kezdett vonósnégyesezni a Kelemen Kvartett csellistájaként, amellyel többek között olyan versenyeken nyertek első helyezést, mint a világ egyik legnagyobb kvartett megmérettetéseként számon tartott Premio Paolo Borciani Verseny vagy a Pekingi Nemzetközi Vonósnégyes Verseny.

Bár 2015-ben úgy döntött, hogy egy időre kilép a Kelemen Kvartettből és az egyéni, szóló karrierjére koncentrál, a kamarazene azóta is főszerepet játszik az életében. Kamarazenészként olyan partnerekkel játszott és játszik rendszeresen együtt, mint Joshua Bell, Pekka Kuusisto, Nicholas Altstaedt, Maxim Rysanov, Vilde Frang, José Gallardo vagy Frankl Péter.

 

KOKAS KATALIN

Kokas Katalin hegedű- és brácsaművész a magyar zenei élet egyik  legkiemelkedőbb személyisége. A szólóhangversenyek mellet kiemelt helyen szerepel életében a kamarazene, a vonósnégyes és nem utolsó sorban a tanítás. 2004 óta a Liszt Ferenc Zeneakadémia docense és 2002 óta rendszeresen ad mesterkurzusokat is szerte a világon.

Kokas Katalin hegedülni öt évesen kezdett Kaposváron Dr. Gyánó Béláné majd Pécsett Papp György osztályában. 11 évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneakadémia előkészítő tagozatára, ahol Halász Ferenc, majd Kovács Dénes volt a mentora. 16 évesen  ösztöndíjjal került a torontói Konzervatóriumba Fenyves Lóránd osztályába. Kanadai tanulmányai után a budapesti Zeneakadémián Perényi Eszter növendéke volt, ahol kitüntetéssel diplomázott. Gyakori látogatója és hallgatója volt Rados Ferenc, Igor Ozim, Wolf Endre, Varga Tibor, Pauk György, Zsigmondy Dénes, Kurtág György, Jaime Laredo és Leon Fleischer magánóráinak, mesterkurzusainak.

2004-ben, 2005-ben és 2008-ban Fischer Annie Ösztöndíjat kapott, művészetét Halász Ferenc Díjjal, „Kaposvár Városért” Kitüntetéssel jutalmazták, a magyar államtól Liszt Ferenc Díjat kapott, 2009-ben pedig átvehette a Junior Príma Díjat.

 

MAXIM RYSANOV

A Grammy jelölt ukrán-brit brácsaművész és karmester, Maxim Rysanov a világ egyik legpezsgőbb és legkarizmatikusabb zenésze. Brácsásként a nemzetközi zenei élet krémjének gyakori vendégeként ismerik, így fellépett már olyan helyeken, mint például a BBC Proms fesztivál, valamint Edinburgh, Salzburg és Verbier fesztiváljai. Brácsát Maria Sitkovskaya-nál Moszkvában és John Glickman-nél a londoni Guildhall Zene és Drámaiskolában tanult.

Maxim mozgalmas karriert tudhat magának, hiszen amellett, hogy brácsán játszik, karmesterként is tevékenykedik. Karmesteri tanulmányait Alan Hazeldine-nél a Guildhall Zene és Drámaiskolában végezte, ezen kívül több mesterkurzuson is részt vett Gennady Rozhdestvensky, Jorma Panula és Oleg Caetani mellett.

Maxim több díjat is megnyert már, többek között a Gramophone „Az év fiatal művésze” és a BBC Radio 3 „Új generáció” díját is. Emellett a genfi, a Lionel Tertis és a Valentino Bucchi versenyek első helyezettje.

 

PALOJTAY JÁNOS

Ösztönszerűség, analitikus gondolkodás és érzékeny zeneiség. Ez teszi egyedivé Palojtay János zongorajátékát, aki Santanderi Paloma O´Shea zongoraversenyen elért 3. helyezésével hívta fel magára a nemzetközi zenei szakma figyelmét. Azóta szólistaként és kamarazenészként Európa legjelentősebb koncerttermeiben, köztük a hamburgi Elbphilharmonie, a brüsszeli Palais des Beaux Arts és a párizsi Salle Cortot színpadán debütált, de koncertezett az Egyesült Államokban a San Francisco-i Herbst Theatre-ben és a New York-i Carnegie Hallban is. Schiff András a 2017/2018-as Building Bridges európai koncertsorozat egyik szólistájává választotta őt, Mitsuko Uchida meghívására 2018 óta a Marlboro Zenei Fesztivál vendége.

 

ROHMANN DITTA

Rohmann Ditta olyan sokoldalú csellóművész, akit egyaránt láthatunk nagy koncerttermek szólistájaként csakúgy, mint világzenei formációkban improvizálni, táncosokkal közös produkció főszereplőjeként, valamint kamarazenészként is.

Eddig elért sikerei közül kiemelkedik a lipcsei Bach-versenyen szerzett díja 2012-ben.

Fontos számára, hogy az általa megszerzett tudást kamatoztassa, fejlessze és továbbadja.

Tanárai közül a legfontosabbak Perényi Miklós, Suren Bargatuni, Ivan Monighetti, Boris Pergamenschikow és Rados Ferenc voltak.

Korábban a Debreceni Egyetemen tanított, 2018-tól pedig a Liszt Ferenc Zeneakadémia egyetemi adjunktusa.

A HUNGAROTON lemezkiadóval fennálló együttműködés gyümölcseként öt önálló CD lemezt jelentetett meg az utóbbi hat év során, melyek világszerte nagy elismerést arattak a zeneszerető közönség körében és szakmai berkekben egyaránt. A felvételek között szerepelnek például Bach csellószvitek, a Solo Cello Portrait című albuma pedig mintegy száz év magyar csellóirodalmába nyújt betekintést, Kodály Zoltán híres szólószonátáját is megszólaltatva.

Rohmann Ditta Bach+ címmel saját kamarazenei koncertsorozatot működtet Budapesten kiváló barokk vendégmuzsikusok közreműködésével.

 

SZÉLPÁL SZILVESZTER

Szélpál Szilveszter 1984-ben született Szegeden. A Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium hatosztályos osztályába járt, ahol az érettségi megszerzése mellett a „Ságvári Gimnáziumért” emlékéremmel is jutalmazták. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Karán 2009-ben fizikus diplomát, majd 2013-ban ugyanitt fizikatanár mesterszakos diplomát szerzett. Zenei végzettségét 2012-ben az SZTE Zeneművészeti Kar klasszikus ének (BA) szakán szerezte.

Művészi és tanári hivatását egyaránt aktívan gyakorolja, hiszen a Szegedi Nemzeti Színház művésze, ugyanakkor a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium fizikatanára.

Magánéneket 2001-ben kezdett tanulni Szél Pálné tanárnőnél, a szegedi Király-König Péter Zeneiskolában. Közel öt év tanulás után Andrejcsik István lett az énekmestere. Az SZTE Zeneművészeti Karán két évig Dr. Temesi Mária növendéke volt, majd Andrejcsik István növendékeként diplomázott. Tanulmányai során mesterei voltak még Csengery Adrienne, Laki Krisztina, Marton Éva, Nádor Magda, és Kéringer László is.

Számos énekversenyen szerepelt már nagy sikerrel. A 2006-ban megrendezett Országos Simándy József énekverseny döntőjébe jutott Szegeden, ahol különdíjjal jutalmazták. Szintén 2006-ban két másik megmérettetésen is részt vett: a Varga László (orosházi) és a Székely Mihály (jászberényi) énekversenyen; Orosházán második díjat kapott, míg Jászberényben különdíjban részesült. 2007 decemberében a Szegedi Tudományegyetem zenei versenyén első díjat szerzett.

2002 nyarától rendszeresen énekel a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Szegedi Nemzeti Színház produkcióiban, az énekkarban. 2009 óta lép fel rendszeresen szólistaként operákban és operettekben a Szegedi Nemzeti Színházban.  Magyarországon és külföldön is gyakran hívják vendégszereplésre, így Szegeden kívül színpadra lépett már Budapesten, Miskolcon, Szombathelyen, Bécsben, Londonban, Avignonban, Mexico City-ben és Jersey szigetén is.

Szerepei közül saját bevallása szerint a legkedvesebbek a következők: 2015-ben az Alföldi Róbert által rendezett Mozart: A varázsfuvola című operájában Papageno szerepét énekelhette, amely produkció az Armel operafesztiválon első díjat kapott; 2017 nyarán a Szegedi Szabadtéri Játékokon Carl Orff: Carmina Burana című művében énekelte a bariton szólót.  Meghatározó szerepei még: Béni a Pomádé királyban (Ránki György), Dandini a Hamupipőkében (Rossini), Belcore a Szerelmi bájitalban (Donizetti), Melitone a Végzet hatalmában (Verdi), Figaro a Sevillai borbélyban (Rossini). Bonvivánként hallhatta a közönség a Bob herceg (Huszka Jenő), a Luxemburg grófja (Lehár Ferenc), valamint a Bál a Savoyban (Ábrahám Pál) című operettekben.

2015-ben a Szegedi Operabarátok Egyesülete neki ítélte az Év ifjú énekese díjat.

2016-ban megkapta a Szegedi Nemzeti Színház Dömötör-díját – a szegedi közönségszavazatok alapján az év legjobb férfi operaénekese lett.

2019-ben ismét megkapta a Szegedi Nemzeti Színház Dömötör-díját.

 

ZOLTÁN PÉTER

Zoltán Péter 1973-ban született Hódmezővásárhelyen. Zenei tanulmányait szülővárosában kezdte, melyhez szüleitől kapott indíttatást. A Szegedi Zenekonzervatórium elvégzése után kitüntetéssel szerezte meg klarinétművészi diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola szegedi tagozatán.

2007-től a Szegedi Szimfonikus Zenekar első klarinétosa, szólamvezető művésze. Szólistaként több alkalommal is találkozhatott vele a közönség, többek között Mozart klarinétversenye, Copland klarinétversenye, Mendelssohn kettősversenye előadása során.

Zenei képzettségét több, nemzetközi színtéren bemutatkozó együttesben is kiteljesítette. 1990-ben első klarinétosként vett részt az Európa Ifjúságzenekar munkájában. 1997 és 1998 során két alkalommal is beválasztották első klarinétosként az európai tehetséges fiatal zeneművészekből megalakuló Gustav Mahler Ifjúsági Zenekarba, ahol olyan mesterekkel dolgozott együtt, mint Claudio Abbado, Pierre Boulez, Semyon Bychkov, Fischer Iván, Kent Nagano és sokan mások.

Művészi munkájának eredményességét jelzi az 1990-ben Szegeden megrendezett Weiner Leó Emlékverseny II. helyezése. 2011-ben elnyerte a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat, 2013-ban az évad zenészének választották a Szegedi Szimfonikus Zenekarban, 2014-ben Csongrád Megyei Prima Díjban részesült.

 

ZSIGMOND ZOLTÁN

Zsigmond Zoltán az SZTE Bartók Béla Művészeti Karának tanszékvezető egyetemi tanára. Iskoláit Szegeden és a budapesti Zeneakadémián végezte. Oktatói tevékenysége mellett rendszeresen tart hazai és nemzetközi mesterkurzusokat és koncertezik. Fellépett Európa több országában, az USA-ban és Kínában.

Repertoárja a barokktól napjaink zenéjéig terjed, a kortárs magyar zeneművek bemutatása iránt különösen elkötelezett. Orbán György Kossuth-díjas zeneszerző számos zongoraművének ősbemutatója fűződik nevéhez, 2020-ban megjelent szólólemezének programját is ezekből válogatta. A kamarazene is jelentős részt képvisel repertoárjában, a fúvós, vonós és a vokális kamarazene valamennyi összeállításában otthonosan érzi magát.

Feleségével, Pap Éva zongoraművésszel több, mint három évtizede rendszeres szereplői Szeged zenei életének, a négykezes és kétzongorás zeneművek számos kiemelkedő művét mutatták be a város közönségének.