Vendégkarmesterek

GYÜDI SÁNDOR

Gyüdi Sándor Magyarországon született, zenei tanulmányait gordonkajátékosként kezdte, majd énekesként folytatta, de a középiskolát befejezve úgy döntött, nem a zenéhez kapcsolódóan folytatja pályafutását. Csak miután 1983-ban a Szegedi Tudományegyetemen megszerezte matematika és fizika szakos diplomáját, választotta a zenei pályát.

Miután 1988-ban karmester szakirányban diplomázott a Zeneakadémián (a mai Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen) Budapesten, a Szegedi Nemzeti Színház karmesterének és karigazgatójának nevezték ki. Az 1989/90-es évadban debütált az operában, ettől kezdve nagy repertoárt (Mozart, Rossini, Donizetti, Verdi, Wagner, Puccini és mások műveit felsorakoztatva) vezényel nem csak Magyarországon, hanem külföldön is. Karizmatikus személyisége, jellegzetes zenei koncepciói és széles szimfonikus és oratórium-repertoárja meghódította a közönséget tizenkilenc európai országban és Mexikóban is, ahová gyakran újra meghívást nyer.

Gyüdi Sándor 1990-ben került kapcsolatba a Szegedi Szimfonikus Zenekarral, majd 1999-ben a zenekar igazgató-karmesterévé választották. Elsősorban ő a felelős a Szegedi Szimfonikus Zenekar hírnevének gyarapodásáért, amely kiterjedt előadói körútjain mind hazánkban, mind külföldön nagy tetszésnek örvendett. Kiváló zenei eredményeinek elismeréséül 2006-ban elnyerte a neves Liszt Ferenc-díjat. 2008-ban a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójának nevezték ki, ezzel párhuzamosan a Szegedi Szimfonikus Zenekar művészeti vezetőjének és vezető karmesterének szerepét tölti be.