Szent Gellért Fesztivál

A Szent Gellért Nemzetközi Zenei Fesztivált Robert Bachmann svájci zeneszerző-karmester alapította 2008-ban Kisrigó László szeged-csanádi püspökkel közösen.

A szimfonikus zenekarral és operaházzal már gazdag kultúrájú Szegednek egy új komolyzenei előadási dimenzióval akarták gazdagítani a városát. Yoon Kuk Lee koreai-osztrák karmestert nevezték ki zeneigazgatónak, aki széleskörű pályafutásának köszönhetően. A fesztivál elsődleges célja kezdettől fogva az volt, hogy Szeged ne maradjon ki az európai zenei életet több mint egy évtizede elsöprő új hullámú historikus interpretációs gyakorlatból. Másképp fogalmazva, a fesztivál célja az volt, hogy olyan zenei élményeket hozzon a szegedi közönségnek, amelyeket a globális zenei metropoliszokban, például Bécsben, Amszterdamban, Londonban vagy máshol egyre inkább ünnepelnek.
Így a fesztivál első projektje a Beethoven-szimfóniák teljes ciklusának bemutatása volt. Az előadásoknak lendületesnek, izgalmasnak és spontánnak kellett lenniük, olyanoknak, amilyennek a zene Beethoven korában hangozhatott. Ezután az úgynevezett bécsi klasszikus korszak más zeneszerzői, például Mozart és Haydn, valamint a barokk korszak mesterei következtek.

Ezeket a koncerteket több alkalommal is megosztotta a budapesti zenebarátokkal olyan helyszíneken, mint a Vigadó hangversenyterem, a Mátyás-templom és a Liszt Ferenc terem, valamint a cseh közönséggel a Lednice-Valtic Fesztiválon.

A romantika előtti zene iránti élénk érdeklődése a fesztiválon egy eredeti korhű hangszerekkel működő együttes megalakulásában csúcsosodott ki Szent Gellért Barokk Játékosok címmel, amelyet a neves magyar barokk hegedűművész, Tóth Mónika vezet.
A kamarakoncertekre olyan művészeket hívtak meg, akiknek szemlélete és szemléletmódja megegyezik a fesztiváléval.

Az évek során a fesztivál kiemelt figyelmet fordított a kiemelkedően tehetséges fiatal nemzetközi és magyar játékosok támogatására is. A zeneigazgató Yoon Kuk Lee a salzburgi Mozarteum Zeneművészeti Egyetemen betöltött tanári állásának köszönhetően könnyen hozzáférhetett számos nemzetközi tehetséghez, többek között koreai, orosz, lengyel, kínai, osztrák, olasz, japán, amerikai és más országokból, míg a híres televíziós komolyzenei műsor, a Virtuózok olyan magyar tehetségeket mutatott be, mint Boros Misi, Szauer Bianca, Balázs-Piri Soma stb.

Nemcsak számos fiatal művész volt jelen, hanem elismert nemzetközi művészek is megosztották a pódiumot olyan neves magyar szólistákkal, mint Kelemen Barnabás, Várjon Dénes, Kokas Katalin, Bogány Gergely, Molnár Levente, Horti Lilla, Baráth Emőke, Kokas Dóra, példázva a „Zene összeköti a világot” témát.
2019-ben Yoon Kuk Lee-t művészeti igazgatóvá és intendánssá léptették elő.
Vezetése alatt a fesztivál megörökítette szellemiségét, és a hagyományos koncertrepertoár üdítően új értelmezéseit kínálta.