Vezetőség

Kezdőoldal / Vezetőség

Vezetőség

Kezdőoldal / Vezetőség

Yoon Kuk Lee

Művészeti igazgató
Művészeti igazgató

Köszöntő

Szeretettel köszöntöm Önöket a 2023-as Szent Gellért Fesztiválon.  Izgalmas híreink vannak! A fesztiválon új, eredeti korhű hangszerekkel működő együttest alapítottunk, a St. Gellért Barokk Játékosokat (vezetőjük Tóth Mónika), amely legelső előadását Bakonybélben tartja, ahol Szent Gellért pontosan 1000 évvel ezelőtt tette legendás remetelakát. Részt vesz az erre az alkalomra emlékező rendezvénysorozaton. Ez a csupa Vivaldi program – hiszen Szent Gellért és Antonio Vivaldi is velencei volt – két nappal később, 24-én, szombaton megismétlődik fesztiválunkon.

Úgy tűnik, Szegednek számos nagy tehetségű fiatal művésze van, egyikük a Virtuózok című tévéműsor révén már jelentősen profilálódott zongoraművész, Balázs-Piri Soma. Miután figyelemmel kísértem fejlődését azóta, hogy 2020-ban debütált a fesztiválunkon egy Boros Misivel közös zongora duóesten, úgy döntöttem, hogy a 23-i, pénteki nyitókoncertre Mozart d-moll nagy zongoraversenyének szólistájaként szerződtetem őt fesztiválzenekarunkkal. Tehetségébe vetett nagy hitemmel bemutattam őt a salzburgi Mozarteum Egyetememnek, ahol az előadásunk idején kezdi meg alapképzéses tanulmányait.

25-én egy különleges kamarakoncertet is rendezünk, amelyen kizárólag a Bogány család tagjai lépnek fel. Bogany Gergely, aki már Szegeden is ismert művész, izgatottan várja ezt a ritka lehetőséget, hogy együtt léphessen fel idősebb fuvolás nővérével, Bernadett-tel, fiatalabb fagottos testvérével, Bencével és oboaművész feleségével, Clarával, akik szintén elismert művészek Európában.

Személy szerint számomra a legnagyobb kihívást a Beethoven-hegedűverseny jelenti majd 29-én Kokas Katalinnal. Úgy vélem, ez az egyik leginkább félreértett mű a mai koncertrepertoárban! Szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy teljesen eltöröljük az eddig hallottakat, és teljesen újszerűen fedezzük fel a versenyművet, mintha csak néhány napja fedezték volna fel Beethoven egyik bécsi lakásának padlásán.
Végezetül szeretném őszintén köszönteni Érdi Támasz zongoraművészt, aki a tervek szerint október másodikán debütál fesztiválunkon, egy lengyel fuvolista és egy kínai csellista mellett.  A három szólista egy-egy hangversenyt fog játszani a fesztiválzenekarral, a „Koreai, lengyel, kínai és magyar művészi törekvések olvadjanak össze egyetlen globális ünneppé!” mottó jegyében. 

Izgatottan köszöntöm Önöket a 2023-as fesztiválon!

A Szent Gellért Fesztivál egyedülálló zenei utazásokat ígér.